کلیات انیاگرام و عناوین نه گانه گونه های شخصیتی انسان ها
✅ ادامه نکته گفتارهای شخصیت شناسی با روش "انیاگرام"✅
2️⃣ کلیات انیاگرام و عناوین نه گانه گونه های شخصیتی انسان ها
📌شخصیت شناسی انیاگرام در واقع سفریست از خود به خود. سفر از خودِ شرطیشدهای که به شکلی اتوماتیکوار رفتار میکند؛ تا خویشتنِ آگاه و بیداری که کنترلِ ماشینِ “1-کالبد 2-ذهن 3-شخصیت” را به دست گرفته است. انیاگرام سفریست از موج به دریا. که میپندارد از دریا جداست، در این سفر ما با قالبی که خود را با آن یکی انگاشتهایم آشنا میشویم و با دست ساییدن به کرانههای این قالب، پا به دنیایی میگذاریم که در آن، ما به جای واکنش نشان دادن به شرایط، کُنِشی خلاق و آگاهانه خواهیم داشت. ما با شناخت تیپ های شخصیتی نه گانه انیاگرام، میتوانیم از خصوصیات مثبت تیپهای شخصیتی دیگر نیز، هر زمان که نیاز بدانیم در زندگی خود بهرهمند شویم. ما با شناخت تیپهای شخصتی انیاگرام به تعبیر مولانا پی به جانی میبریم که این شخصیت، پیراهنیست بر تنِ او.
پرده بردار و برهنه گو که من
مینخسپم با صنم با پیرهن
گفتم ار عریان شود او در عیان
نه تو مانی نه کنارت نه میان
📌روابط انسانی، عاملی است که بر روی زندگی فردی و روابط اجتماعی تاثیر شگرفی دارد و هر شخص با آگاهی از شخصیت خود و دیگران می تواند این روابط را به روابط انسانی موثری تبدیل کند.
از نظریه های متعددی که از آغاز علم روانشناسی تاکنون به طبقه بندی و توصیف ویژگی های و تیپ های مختلف شخصیتی پرداخته اند می توان به نظریه های سنخ شناسی و تیپ شناسی مانند یونگ و آیزنک تا نظریه هالند و نظریه سنخ نمای مایرز – بریگز و مدل ۵ عاملی کاستا و مکری را نام برد.
یکی از جدیدترین آنها، نظریه انیاگرام است که ۹ تیپ شخصیتی را با ویژگی های منحصر به فرد هر تیپ معرفی و توصیف می کند.
در واقع افراد را با تمایلات درونی، انگیزه های هشیار و ناهشیار و الگوی احساسی، ادراکی و رفتاری خود آشنا می کند.در دنیای امروز، یکی از دغدغه های اصلی بشر، روابط انسانی است.
روابط انسانی، عاملی است که بر روی زندگی فردی و روابط اجتماعی تاثیر شگرفی دارد و هر شخص با آگاهی از شخصیت خود و دیگران می تواند این روابط را به روابط انسانی موثری تبدیل کند.
از نظریه های متعددی که از آغاز علم روانشناسی تاکنون به طبقه بندی و توصیف ویژگی های و تیپ های مختلف شخصیتی پرداخته اند می توان به نظریه های سنخ شناسی و تیپ شناسی مانند یونگ و آیزنک تا نظریه هالند و نظریه سنخ نمای مایرز – بریگز و مدل ۵ عاملی کاستا و مکری را نام برد.
یکی از جدیدترین آنها، نظریه اینیاگرام است که ۹ تیپ شخصیتی را با ویژگی های منحصر به فرد هر تیپ معرفی و توصیف می کند.
در واقع افراد را با تمایلات درونی، انگیزه های هشیار و ناهشیار و الگوی احساسی، ادراکی و رفتاری خود آشنا می کند.
📌 انیاگرام فرد را یاری می دهد تا درک کند که چرا با برخی افراد نمی توان به آسانی کنار آمد در جایی که با بعضی دیگر بی درنگ حس می شود که از دیرباز دوست او بوده است
📌 فراگیری انیاگرام به منزله در اختیار داشتن عینکی مخصوص که به کمک آن می توان درون افراد را با روش چشمگیری دید.
❇️ایناگرام نُه گونهٔ شخصیتی را برای انسان تعریف میکند که همگی در یک الگویهندسی نمایش داده میشوند. این ۹ گونه، خود به سه دستهٔ اصلی 1-تفکر2-غریزه 3-احساس تقسیم میشوند. ایناگرام ابزاری کارآمد برای درک ابعاد شخصیتی ما است. شخصیت ما بیانگر شیوه عملکرد ما است. 📍هریک از تیپهای نهگانه شخصیتی دارای نقاط ضعف و قوت مربوط به خود هستند و انسانها میتوانند با دانستن چنین مشخصاتی، به خودشناسی و ارتباط بهتر با اطرافیان دست یابند.
📍طبق نظریه انیاگرام، افراد با یک تیپ شخصیتی غالب متولد میشوند که عوامل محیطی و تجربیات هم در شکلگیری آن تأثیرگذارند، یعنی در حالی که ویژگیهای ذاتی فرد روی واکنشها و تجربیاتش اثر میگذارد، محیط نیز در شکلگیری هویت و شخصیت فرد نقش مهمی دارد.
📍بر اساس سیستم انیاگرام، هیچ فردی فقط یک تیپ شخصیتی ندارد، بلکه شخصیتش ترکیبی از تیپ اصلی و حداقل یک تیپ نزدیک به آن است. این تیپهای شخصیتی نزدیک یا مجاور شاید بر شخصیت کلی فرد اثر بگذارند، اما تیپ اصلی او را تغییر نمیدهند. بنابراین ممکن است با ویژگیهای تیپهای شخصیتی دیگر همذاتپنداری کنید، اما تیپ شخصیتی غالب شما مهمترین و اصلیترین ویژگیهای شخصیتیتان را نشان میدهد. مثالا اگر به نمودار نگاه کنید، میبینید که از نقطه ۲ خطی به نقطه ۸ و خطی به نقطه ۴ وصل شده است. این یعنی فردی با شخصیت نوع ۲ (کمککننده و همدل) وقتی تحتتأثیر استرس قرار داشته باشد، ویژگیهای نوع ۸ و نوع ۴ را به خود میگیرد.
♋️نه تیپ شخصیتی اناگرام (انیاگرام) عبارتند از :
شخصیت نوع اول (reformer): معتقد به اصول، منظم، کمالگرا (مقید به انجام بی عیب و ایراد کارهایی که بر عهده میگیرد)
شخصیت نوع دوم (helper) : مهربان، سخاوتمند ، هدایت دیگران به سمت خواسته های خود
شخصیت نوع سوم (motivator): سازگار با محیط، بلندپرواز، نگران محبوبیت خود
شخصیت نوع چهارم (romantic): فردگرا، افسرده روان رمانتیک محزون یا هنرمند
شخصیت نوع پنجم (thinker): بافراست، دارای افکار بدیع و نو
شخصیت نوع ششم (skeptic): مسئولیت پذیر، دارای حالت تدافعی توأم با پرخاشگری، دارای وحشت بی مورد (شکاک)
شخصیت نوع هفتم (enthusiast): با شور و شوق، موفق، مجنون ،خوش بین و خوش گذران
شخصیت نوع هشتم (leader): دارای اعتمادبه نفس، قاطع، سلطه گر، جنگجو
شخصیت نوع نهم (peacemaker): باشعور و آگاه، خوشبین،صلح طلب و میانجی
♋️♋️♋️♋️♋️♋️♋️♋️♋️
🖍علی نیک خواه - تیر ماه 1401
📌 ادامه دارد ....
https://t.me/HaftCHin1023
♋️♋️♋️♋️♋️♋️♋️♋️
مرغ بر بالا و زیر آن سایهاش
میدود بر خاک پران مرغوش
ابلهی صیاد آن سایه شود
میدود چندانک بیمایه شود
بیخبر کان عکس آن مرغ هواست
بیخبر که اصل آن سایه کجاست
تیر اندازد به سوی سایه او
ترکشش خالی شود از جست و جو
📍دفتر اول مثنوی مولوی